Matlagningskurs.
Dagen började med att jag inte kunde sova så bra på morgonen som vanligt. Hade suttit och pratat med Sven på skypen till 2 i natt. Vaknade klockan 6, och kunde inte somna om. Så det vara bara att gå upp. Försökte somna om några timmar senare, men då hörde jag Erik och grannarna utanför, då var det bara att gå ut och tjöta med dom.






Vädret var inte något vidare, mest mulet. Satt utanför och pratade en stund. Sedan blev det till att hämta tvätten och lämna in. Efter det åkte jag till tyska cafet och tog en kaffe latte. Maria och jag tog en liten shoppingtur in till Saladan. Nu börjar snyggkläderna komma. Finns väldigt mycket fint och kul saker nu. Letar efter lite söta småkläder som man kan skicka till nyfödda Robin. Jag köpte i alla fall ett par byxor och en tunika till mig.
Så kom solen och vi åkte och la oss på stranden. Där somnade jag en liten stund. Upp till huset, duschade och tog på mig lite finkläder. För klockan 17 kom en bil och hämtade oss.
Vi hade blivit bjudna på en matlagningskurs av våra toppen chefer, Helena och Fredrik.
Här blir vi upphämtade på Mermaid.

Ja, man blir snygg i håret efter en sådan bilfärd.

Vi körde till Lanta Tahi Cookery School. Där fick vi förkläden och kockmössor att ta på oss.
Sedan var det bara att ta en plats i köket. Allt var väldigt väl förberett. Personalen gick hela tiden runt oss och plockade bort disk och annat.
Vi skulle laga 3 rätter, Pad thai, Paneng och Masaman.
Det gäller att mössan sitter rätt. Får hjälp av Torben. Brukar ju inte direkt ha kockmössa på mig därhemma.

Vi fick en liten genomgång av kryddor och tillbehör. Därefter var det hackning och delning.

Det gäller att lyssna och titta ordentligt. Varje rätt går snabbt att göra, och
det är ju gasspisar, som inte jag är van vid.


Första rätten avklarad. Pad thail. Kyckling, ägg, groddar, morötter, kryddor och nötter.

Och här är Erik, i full action vid spisen.

Nu kör vi på med Paneng. Kyckling, kokosmjölk, kryddor.

Och här är den färdiga panengen.

Ja, då var det dags för den sista rätten. Masaman. En slags gryta, också med kyckling och potatis.
Mycket kyckling är det i detta land. Men det är gott, så det är ok.
Här är några av mina kollegor, med vår kocklärare.

Här har vi en färdig masaman. Alla rätter blev väldigt goda. Duktiga elever!

Efter matlagningskursen blev det en liten fest hos grannarna, Torben och Linda.
Torben är hejare på musik. Spelar gör han med, så vi sjöng för ful hals, vissa mer och
vissa mindre.
Erik sjön högt och tydligt. Det var väl någon Frank Sinatra låt kan jag tänka mig. Eller
det kanske var "Till havs".

Den här drycken är en inhemsk whiskey, inte så jättegod.

Efter en lång och händelserik dag är man rätt trött och väldigt mätt. En toppendag.
Hoppas på sol i morgon så vi kan åka iväg och kolla någon ny strand.
Kommentarer
Trackback